The question · Asked in October 2026
“I created a Holding AS in Norway, i put the minimum required 30,000 as its capital, now it is in my bedriftskonto. I am now creating a daughter operating company for it, can I use this 30,000 as the capital of the daughter compnay?”
Summary of the answer
Yes: once Holding AS is registered, its 30,000 kr is the company’s money to use, including to pay the subsidiary’s share capital (aksjeloven §§ 2-18, 3-1). Holding must be the founder, the money must go from its own account to the subsidiary’s, the payment must be confirmed by a bank, lawyer, state-authorised accountant or auditor (§ 2-18), and Holding must keep sound equity and liquidity afterwards (§ 3-4).
A quick finding, not legal advice. Ask a legal expert to confirm it, and ask Lovkart again for today’s law.
Sources the answer used
11 sourcesLaws and regulations
- aksjeloven § 2-5lovdata.no
- aksjeloven § 2-18lovdata.no
- aksjeloven § 3-1lovdata.no
- aksjeloven § 3-4lovdata.no
- aksjeloven § 3-5lovdata.no
- aksjeloven § 6-12lovdata.no
- LOV-2025-06-20-106lovdata.no
- LOV-2026-06-19-48lovdata.no
Preparatory works
- Prop. 148 L (2010–2011)regjeringen.no
Court decisions
- HR-2025-1171-Adomstol.no
- HR-2022-1148-Adomstol.no