The question · Asked in October 2026
“I´m new in Norway, French citizen. Skattetaten has sent me a letter claiming my taxes from 2025. I moved to Oslo in September 2025. Do I have to pay them?”
Summary of the answer
The answer explains that someone who moves to Norway in September is most likely not tax resident that year (skatteloven § 2-1) but is taxed on pay for work here (§ 2-3), not on earlier French income. A complaint can be filed within six weeks (skatteforvaltningsloven § 13-4).
A quick finding, not legal advice. Ask a legal expert to confirm it, and ask Lovkart again for today’s law.
Sources the answer used
8 sourcesLaws and regulations
- skatteloven § 2-1lovdata.no
- skatteloven § 2-3lovdata.no
- skatteloven § 20-1lovdata.no
- skatteloven § 20-2lovdata.no
- skattebetalingsloven § 10-21lovdata.no
- skatteforvaltningsloven § 9-4lovdata.no
- skatteforvaltningsloven § 13-4lovdata.no
Preparatory works
- Ot.prp. nr. 42 (2002–2003)regjeringen.no