Spørsmålet · Spurt i oktober 2026
“I created a Holding AS in Norway, i put the minimum required 30,000 as its capital, now it is in my bedriftskonto. I am now creating a daughter operating company for it, can I use this 30,000 as the capital of the daughter compnay?”
Sammendrag av svaret
Ja: når Holding AS er registrert, er de 30 000 kronene selskapets penger og kan brukes, også til å betale datterselskapets aksjekapital (aksjeloven §§ 2-18, 3-1). Holding må være stifter, pengene må gå fra Holdings egen konto til datterselskapets, innbetalingen må bekreftes av finansforetak, advokat, statsautorisert regnskapsfører eller revisor (§ 2-18), og Holding må fortsatt ha forsvarlig egenkapital og likviditet (§ 3-4).
Et raskt funn, ikke juridisk rådgivning. Be en jurist bekrefte det, og spør Lovkart på nytt om loven i dag.
Kildene svaret brukte
11 kilderLover og forskrifter
- aksjeloven § 2-5lovdata.no
- aksjeloven § 2-18lovdata.no
- aksjeloven § 3-1lovdata.no
- aksjeloven § 3-4lovdata.no
- aksjeloven § 3-5lovdata.no
- aksjeloven § 6-12lovdata.no
- LOV-2025-06-20-106lovdata.no
- LOV-2026-06-19-48lovdata.no
Forarbeider
- Prop. 148 L (2010–2011)regjeringen.no
Rettsavgjørelser
- HR-2025-1171-Adomstol.no
- HR-2022-1148-Adomstol.no